Sakarya'nın Kocaali ve Hendek ilçeleri arasındaki Çam Dağı'nda üretilen tescilli kestane balı için kovanlar bırakıldı.
Hasat sezonu için hazırlıklarını tamamlayan arıcılar, kestane çiçeğinin açmasıyla beraber Orman Bölge Müdürlüğü tarafından "Bal Ormanı" olarak belirlenen alanlara kovanlarını bıraktı.
Düzenlenen programda konuşan Kocaali Belediye Başkanı Turan Yüzücü, Çam Dağı'nda arıcılar için bal sağım istasyonları ve öğrenciler için arıcılık eğitim merkezi kuracaklarını söyledi.
Yüzücü, gal arısıyla mücadeleye değinerek, "Gal arısı problemini çözüme kavuşturmak amacıyla Orman Genel Müdürlüğü iş birliğiyle 200 hektarlık alanı kapsayan 50 tuzak kurarak bir sorunu daha çözüme kavuşturmuş olacağız." dedi.
Kestane balı sezonunun hayırlı olmasını dileyen Yüzücü, "Sezon boyunca tepenizden güneş, peteklerinizden bal, kovanlarınızdan arı eksik olmasın." ifadesini kullandı.
Karasu Orman İşletme Müdür Yardımcısı Savaş Pehlivan da Çam Dağı bölgesinde gözlemlenen gal arısının doğal denge içinde popülasyonunu düşürmek için çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.
Pehlivan, tuzaklar kurarak gal arısının yayılmasını engellemeye çalıştıklarını dile getirerek, "Çam Dağı'nı özel kılan asli türlerden en önemlisi kestane ağacının özellikle 2-3 yıldır kurumaya maruz kaldığını gözlemledik. Bunun araştırmasını yaptığımızda da en büyük etkeninin gal arası olduğunu tespit ettik. Özellikle bal üretimine katkıda bulunmak, arıcılığın gelişmesini sağlamak için bu bölgeye öncelik verildi." diye konuştu.
Tuzakların 200 hektarlık bir alanı kapsadığının ifade eden Pehlivan, kuruyan kestane ağaçları için gelecek süreçte fidan dikimi gerçekleştirileceğini anlattı.
Sakarya İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ör de gal arısıyla mücadelede çalışmalarından dolayı Orman Genel Müdürlüğüne teşekkür etti.
Belediyenin de bu çalışmaya destek vermesinin kendilerini heyecanlandırdığını ifade ederek, "Kestane balının coğrafi tescilli olması, üreticilerimizin elini kuvvetlendiriyor. Hangi balın nereye ait olduğuna dair çeşitli problem olmasına rağmen özellikle Çam Dağı Kestane Balı'nda böyle bir durum söz konusu değil. Burada ki Kestane Balı'nda bir acılık, farklı bir reha var, insanlar da bu özelliği arıyor." dedi.