Coğrafi işaretli Çam dağı Kestane Balında hasat sezonu başladı.

Sakarya’nın Kocaali ve Hendek ilçeleri arasında bulunan Çamdağı’nda bal üretiminin büyük bir oranı Kestane ağaçlarından oluşuyor. Kocaali Belediyesince 2021 yılında başlatılan çalışma ile coğrafi tescil almaya hak kazanan “Çam Dağı Kestanebalı’nda hasat hazırlıkları başladı.

Sakarya Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Bal Ormanı olarak ilan edilen alanlara kovanlarını getiren arıcılar kestane çiçeklerinin de açmasıyla birlikte hasat hazırlıkları için çalışmalarını tamamlandı.

Sakarya ilinde on sekiz adet bal ormanında 15 bin kovana hizmet verebilecek bir şekilde çalışmalarının tamamlandığının bilgisini veren Sakarya Orman Bölge Müdürü Önder Terzi AA muhabirine yaptığı açıklamada; Bal ormanları doğal yapısı bozulmadan, arıcılarımızın talep ettiği, piyasada tutulan, üreticilerimize ekonomik olarak katkı sağlayan ve kapasitesini doğal ve gençleştirme çalışmalarıyla arttırdığımız alanlardır” dedi.

Terzi; Bölge Müdürlüğü olarak, arıcılarımızın bal ormanlarında arıcılarımızın ulaşım, kovan koyma yerleri, bal sağım alanları, dinlenmeleri için kamelyalar ve genel ihtiyaçlarını karşılayacak hizmetler yapıldığının bilgisini verdi.

“Kestane ağaçlarına zarar veren “GAL ARISI” hastalığını ortan kaldırmak için çalışmalar sürüyor ”

2014 yılında ilk olarak Gölcük merkezli hemen hemen bütün Karadeniz’i kapsayan gal arısı dediğimiz kestane ağacının yapraklarına arız olan ve çiçeklenmesine zarar veren bu böcek türü Kestane balı üretimimizde olumsuz etkilerini görmekteyiz. Orman Genel Müdürlüğü olarak, kestane ağacına zarar veren bu tür için Bursa’daki laboratuvarlar da biyolojik ve Feromon tuzaklarıyla biyoteknik yöntemlerle mücadele ediyoruz” dedi.

Önder Terzi; Çam dağı bölgesinde özellikle bakım çalışmaları yapılırken Kestane ağacının hem tepe çatısının daha iyi gelişmesi için hem de ana tür olarak bulunduğu noktalarda olumlu müdahale ediliyor. Bizim müdahalemiz dışında vatandaşlarımızın işletme müdürlüklerimize başvurmaları halinde kendi üretmiş olduğumuz kestane fidanlarımızı arıcılara verilmesinin dışında Orman ve Köy İlişkileri (ORKÖY) projesi kapsamında son beş yılda bin adet kovan yapmak sureti ile yüzde 20’si hibe yüzde sekseni kredi şeklinde maddi destek sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Marka olma yolunda önemli bir adım”
Çam Dağı’nın ülkemizde Kestane balı üretiminde önemli merkezlerden birinin olduğu vurgulayan Kocaali Belediye Başkanı Ahmet Acar; “Belediye olarak, bölgede önemli bir faaliyet alanı olan kestane balı üretimin elimizden geleni yapıyoruz.  Belediyemizce bu ürünün coğrafi tescil alması, marka olma yolunda giden “Çam dağı Kestanebalı” için bölgede bal üretimi yapan herkes için büyük bir avantaj. İnşallah yaptığımız tescil çalışması ile birlikte arıcılarımızın emekleri hak ettiği değeri bulacak” dedi.

Acar, Ayrıca, Büyükşehir Belediye meclisinin Haziran ayı olağan meclis toplantısında Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığının altında Arıcılık Şube Müdürlüğünün kurulmasını onayının mecliste oy birliği ile verildiğinin bilgisini verdi.

“Sakarya Kestane balı’nın parmak izini çıkardık.”
Sakarya genelinde doksan iki bin 152 arı kolonisinin olduğunu, ülkemizde en fazla Bal Ormanının Sakarya’da olduğunu ifade eden Sakarya Arıcılar Birliği Başkanı Mustafa Ör; “Kocaali Belediyesi iş birliği ile Sakarya’da ilk defa bir bal ürününe Kestanebalı’na Coğrafi işaret aldık. Çam dağı kestane balı özel bir bal.  Saflık oranı % doksan beşlere kadar çıkıyor. Bu ürünün daha fazla üretilmesi ve ekonomimize katkı sağlaması için arıcılarımızın nitelikli hizmet eğitim alması ve yurt dışından gelen misafirlerimize göstermemiz için üretimin önemli olduğu ilçelerde Bakanlığımızdan örnek arılıklar talep ediyoruz” dedi.

Ör; Karapürçek, Karasu, Kocaali, Akyazı, Hendek ve Sapanca’da üç yıl boyunca örnekler alarak, Tarım ve Orman Bakanlığımızın desteği ile üniversitelere gönderdik. Yaptığımız bu çalışma ile birlikte artık başka ülkelerde Türk balı gibi satılan balları engelledik” şeklinde konuştu.

Arı üreticisi İslam Ekşioğlu, “Kestane ağaçlarının bir evlat gibi sevilmesi gerekiyor, Kestanebalı’nın her sabah tüketilmesi gerekiyor. Bunun doğal antibiyotik özelliği var derken, Şaban Alemdar ise “Tescil alınmadan önce 500 ile 600 lira arasında sattığımız Kestanebalı’nın listesini şimdi 700 ile 800 lira arasında satacağız. Bu Coğrafi işaretin alınmasında emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.
 


Son düzenlenme Tarihi: 2023-06-19 Paylaş:
Fotoğraflar

Son Yazılan Haberler
Başkan Yüzücü ’nün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı
Başkan Yüzücü ’nün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

2025-01-10"

Bezirgan- Uğurlu Köprüsünde sona yaklaşılıyor
Bezirgan- Uğurlu Köprüsünde sona yaklaşılıyor

2025-01-08"

Başkan Yüzücü;
Başkan Yüzücü; "SÖZ VERDİK, YAPTIK"

2025-01-07"

Karanlık Dere'de çalışmaların yüzde 75'i tamamlandı.
Karanlık Dere'de çalışmaların yüzde 75'i tamamlandı.

2024-12-24"

Başkan Yüzücü Ankara'da temaslarda bulundu.
Başkan Yüzücü Ankara'da temaslarda bulundu.

2024-12-12"

Başkan Yüzücü; “Unutulan soykırım tekrarlanır”
Başkan Yüzücü; “Unutulan soykırım tekrarlanır”

2024-11-20"

Başkan Yüzücü'den 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü Mesajı
Başkan Yüzücü'den 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü Mesajı

2024-11-08"

Belediye Başkanımız Turan Yüzücü'nün 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Belediye Başkanımız Turan Yüzücü'nün 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

2024-10-28"

Açık hava etkinlikleri ilçeye gelen misafirler tarafından ilgi görüyor.
Açık hava etkinlikleri ilçeye gelen misafirler tarafından ilgi görüyor.

2024-07-04"

Başkan Yüzücü'den bayram mesajı
Başkan Yüzücü'den bayram mesajı

2024-06-14"