Basın Açıklaması

Ortada Fol yok, Yumurta Yok
Son bir kaç gündür Sakarya Yerel basınında, Kocaali'ye kurulacağı iddia edilen Kimya İhtisas OSB ile ilgili haberler yayınlanıyor. Sakarya'nın şirin ve doğal güzelliği ile tanınan Kocaali İlçesinde kurulacak bir Kimya  İhtisas OSB'nin çevre felaketine yol açacağı, bölgenin dokusunu bozacağı şeklinde ifadeler hakkında Kocaali Belediye Başkanı Ahmet Acar, açıklamalarda bulundu.

Kocaali Belediye Başkanı Ahmet Acar;
Kocaali'nin dokusuna kamu vicdanına aykırı, İlçe’ ye zarar verecek hiç bir oluşuma izin vermeyeceklerini ifade ederek, ''Ancak yazılanları çizilenleri okuyorum. Sanki; yarın Kimya İhtisas OSB Kocaali'de faaliyete başlayacak, yandık bittik, gibi bir hava oluşturuluyor. Böyle bir durum yok. Bu bizim yeni söylediğimiz bir şey değil, seçimlerden öncede de, seçimlerden sonrada Kocaali'de istihdama katkı sağlamak amacıyla, böyle bir şey yapılabilir miyiz düşüncesi içerisindeyiz. Bu konuyla ilgili belli kriterlerimiz var. Böyle bir OSB olursa, Kocaali’ye çevreye zararı olur mu, ilçenin dokusunu bozar mı?  Bunlarla ilgili konunun uzmanları, Valiliğimiz, Tarım İl Müdürlüğümüz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, SATSO, bilimsel kuruluşlar, tüm bunlar üzerinden bir değerlendirme yapılacaktır. Yani bugünden, yarına kafamıza göre Kimya İhtisas OSB’yi kuracak değiliz''dedi.

Sözlerine devam eden Başkan Acar;
''Biz dedik ki, bu işte en kötü senaryo olan, 60-70 yıl önce kurulmuş Dilovası’ndaki yerlere bakalım, sonra da 5 yılda yeni açılan modern Kimya İhtisas OSB’lere bakalım. Biliyorsunuz, Gebze'ye 5 yıl önce Kimya İhtisas OSB kuruldu. Teknoloji ilerliyor. Ama şunu da demiyorum, biz yarın açalım. Hayır, bu konu bilimsel ortamlarda yetkili ve ilgili kuruluşlarca araştırılsın, tartışılsın.  Düşünülen Kimya İhtisas OSB Kocaali'nin dokusuna zarar verir,  kararı çıkarsa boynumuz kıldan ince. Ortak aklın olmadığı, toplum vicdanına aykırı işte bu zamana kadar olmadık, olamayız da.  Ama daha ortada bir şey yokken, öldük bittik algısı doğru değildir, bu art niyetli bir davranıştır''dedi.

Tek Gayemiz ilçemize hizmet etmek
Sözlerine devam eden Başkan Acar “ Bu sene üçüncü dönemim. Bizim gayemiz Kocaali'ye hizmet etmek. Kocaali'de ciddi anlamda bir işsizlik problemi var. Yörenin tek gelir kaynağı fındık. Fındıkla ilgili de ilçemize gelen yatırımcı sayıcı kısıtlı. Bu sebeple ilçemizden çok göç veriyoruz. Biz istihdam yaratalım, insanlarımıza, gençlerimize yeni iş kapısı açalım diye yatırım arayışındayız. Kocaali’mizin,  Bartın ve Adapazarı Demir yoluna, Kuzey Marmara Otoyolu’na ve Limanın yakın olması gibi lojistik avantajları var. Ama altını çizerek belirtmek isterim ki; önceliğimiz Kocaali'nin dokusu, Tüm değerlendirmeler tüm incelemeler tüm senaryolar sonrası, eğer bu işin Kocaali'nin dokusuna zarar vereceği yönünde en küçük bir ihtimal olursa, biz o işte olmayız olamayız.  Şunu  tekrar belirtiyorum, “Ortada daha fol yok yumurta yok” ifadelerini kullandı