Page 301 - Tarihi ve Kültürel Mirasıyla Kocaali E-Kitap
P. 301

Balıkçılık ve kum midyeciliği de Kocaali halkı için geçim kaynakları arasındadır. Kocaali Belediyesi ile   ▼
                                                                                                                     2022
                  bazı STK’lar ortaklığında her yıl geleneksel olarak düzenlenen Ulusal Kalkan Balığı Festivali ile nesli   Kocaali’de Kum Midyesi
                  tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kalkan balığının korunmasına yönelik farkındalık oluşturulmaya
                  çalışılmaktadır. Karadeniz’de Kocaali avlanma sahasında Palamut, barbun, istavrit, kefal, çinekop, lüfer,
                  levrek gibi balıklar bol miktarda avlanmakta ve tüketilmektedir.

                  Kocaali avlanma sahasının önemli ürünlerinden biri de kum midyesidir. Yerli halkın “cik cik” olarak
                  bildiği kum midyeleri, denizin zeminine kurulan eleklerle yapılan tarama işlemi sonrasında elde edilmek-
                  tedir. Çuvallara konularak kontrolden geçen midyeler Çanakkale, İstanbul ve Balıkesir’deki fabrikalara
                  gönderilmektedir. Tekne başına günlük yaklaşık 10 ton avlanan kum midyesi fabrikadaki işlemlerden
                  sonra genellikle makarna ve salatada kullanılmak üzere İtalya, İspanya, Norveç ve Japonya gibi ülkelere
                  gönderilmektedir.






                                                                                                 GE Ç M İ Ş T EN   G ÜNÜ M ÜZE  299
   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306