Page 301 - Tarihi ve Kültürel Mirasıyla Kocaali E-Kitap
P. 301
Balıkçılık ve kum midyeciliği de Kocaali halkı için geçim kaynakları arasındadır. Kocaali Belediyesi ile ▼
2022
bazı STK’lar ortaklığında her yıl geleneksel olarak düzenlenen Ulusal Kalkan Balığı Festivali ile nesli Kocaali’de Kum Midyesi
tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kalkan balığının korunmasına yönelik farkındalık oluşturulmaya
çalışılmaktadır. Karadeniz’de Kocaali avlanma sahasında Palamut, barbun, istavrit, kefal, çinekop, lüfer,
levrek gibi balıklar bol miktarda avlanmakta ve tüketilmektedir.
Kocaali avlanma sahasının önemli ürünlerinden biri de kum midyesidir. Yerli halkın “cik cik” olarak
bildiği kum midyeleri, denizin zeminine kurulan eleklerle yapılan tarama işlemi sonrasında elde edilmek-
tedir. Çuvallara konularak kontrolden geçen midyeler Çanakkale, İstanbul ve Balıkesir’deki fabrikalara
gönderilmektedir. Tekne başına günlük yaklaşık 10 ton avlanan kum midyesi fabrikadaki işlemlerden
sonra genellikle makarna ve salatada kullanılmak üzere İtalya, İspanya, Norveç ve Japonya gibi ülkelere
gönderilmektedir.
GE Ç M İ Ş T EN G ÜNÜ M ÜZE 299