Page 393 - Tarihi ve Kültürel Mirasıyla Kocaali E-Kitap
P. 393

Serenderlerde mısır, buğday, arpa, un, şeker, bulgur, fasulye, tarhana gibi yiyecekler kurumaya bırakılır.   ▼
                                                                                                                         Serender
                  Fare ve diğer haşerelerin zarar verebileceği küçük aletler de burada saklanır. Köyde fareler büyük prob-  2021
                  lemdir. Fareler başta olmak üzere diğer haşerelerin serenderlere çıkması mümkün değildir.

                                                                                                                    FOTO ĞR AF:
                  Yerden yüksek, direkler üzerine inşa edilir. Uzun vadeli olması için genelde kestane ağacı kullanılmak-  ERK AN ÇİFTÇİ
                  tadır. Fare çıkmaması için direklerin üzerine ağaçtan veya demirden yuvarlak saclar yerleştirilir. Genelde   KO CAALİ
                  ağaçlar birbirine geçme tekniğiyle yapılır. Çivi yaygınlaştıktan sınra çivi ile inşa edilmeye başlandı. Genel-  BELEDİY ESİ
                  de güney kısımları ızgara şeklinde ince çıtaların aralıklı şekilde çakılmasıyla yapılır. Bunun sebebi içerinin   AR ŞİVİ
                  rutubet ve nem yapmasını engellemektir. Kuzey tarafları ise kapalı yapılır. Ağaçların arasında boşluk ol-
                  maz. Sebebi, denizden esen kuzey rüzgârlarıdır. Böylece içeri yağmur girmesi önlenmiş olur. Serenderin
                  zemini de genel olarak ince tahtadan mazgal biçiminde yapılır. Bunun amacı da rutubeti engellemek ve
                  hava almasını sağlamaktır.






                                                                                                 GE Ç M İ Ş T EN   G ÜNÜ M ÜZE  391
   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398