Page 352 - Tarihi ve Kültürel Mirasıyla Kocaali E-Kitap
P. 352
▼ Kocaali’de Geleneksel Yaşam ve
Cevizli
Mısır Ekmeği Mutfak Kültürü
2022
Bir toplum için sosyal yaşamın en önemli emarelerinden biri beslenme alışkanlıklarıdır. Türklerin konar-
foto ğr af: göçer yaşamdan gelmesi yemek kültürlerinin zenginleşmesini sağlamıştır. Türk mutfağı Orta Asya, İran,
Ö mer Ürer
Anad olu Deşt-i Kıpçak, Kafkasya, Mezopotamya, Balkanlar ve Anadolu kültürünün harmanlanmasıyla oluşmuş-
A jansı tur. Türk mutfağının zenginleşmesinde Roma ve eski Anadolu uygarlıklarının da etkisi büyüktür. 460
14. yüzyılın başında Kocaali coğrafyasına yerleşen ilk Türkmenler göçebelerden oluşuyordu. Göçebe
Türkmenlerin tek amacı kendilerine güvenli bir yurt bulmak ve hayatta kalmaya çalışmaktı. Kocaali’ye
gelen ilk göçebeler diğer göçebe Oğuz boylarından farksızdı. Geçim kaynağı büyük çapta hayvancılığa
dayanıyordu. Yaşayış düzeni at, koyun, sığır, manda ve deve gibi hayvanlara bağlıydı. Koyun, keçi, sığır
ve manda sürüleri süt, peynir, tereyağı, yoğurt, kaymak, ayran, kımız, et ve yün gibi yaşamsal ihtiyaçları
karşılıyordu. Yünden iplik, iplikten çorap, çeşitli giysiler, yorgan, halı ve kilim yapılıyordu.
460 Özgür Kızıldemir, Emrah Öztürk, Mehmet Sarıışık, “Türk Mutfak Kültürünün Tarihsel Gelişiminde Yaşanan Değişimler”,
Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2014, C. 14, Y. 14, S. 3, s. 193.
350 TARİHÎ VE K ÜLT ÜRE L MİR ASIY L A K O CAAL İ