Page 352 - Tarihi ve Kültürel Mirasıyla Kocaali E-Kitap
P. 352

▼                       Kocaali’de Geleneksel Yaşam ve
           Cevizli
           Mısır Ekmeği            Mutfak Kültürü
           2022
                                   Bir toplum için sosyal yaşamın en önemli emarelerinden biri beslenme alışkanlıklarıdır. Türklerin konar-
           foto ğr af:             göçer yaşamdan gelmesi yemek kültürlerinin zenginleşmesini sağlamıştır. Türk mutfağı Orta Asya, İran,
           Ö mer Ürer
           Anad olu                Deşt-i Kıpçak, Kafkasya, Mezopotamya, Balkanlar ve Anadolu kültürünün harmanlanmasıyla oluşmuş-
           A jansı                 tur. Türk mutfağının zenginleşmesinde Roma ve eski Anadolu uygarlıklarının da etkisi büyüktür.  460

                                   14. yüzyılın başında Kocaali coğrafyasına yerleşen ilk Türkmenler göçebelerden oluşuyordu. Göçebe
                                   Türkmenlerin tek amacı kendilerine güvenli bir yurt bulmak ve hayatta kalmaya çalışmaktı. Kocaali’ye
                                   gelen ilk göçebeler diğer göçebe Oğuz boylarından farksızdı. Geçim kaynağı büyük çapta hayvancılığa
                                   dayanıyordu. Yaşayış düzeni at, koyun, sığır, manda ve deve gibi hayvanlara bağlıydı. Koyun, keçi, sığır
                                   ve manda sürüleri süt, peynir, tereyağı, yoğurt, kaymak, ayran, kımız, et ve yün gibi yaşamsal ihtiyaçları
                                   karşılıyordu. Yünden iplik, iplikten çorap, çeşitli giysiler, yorgan, halı ve kilim yapılıyordu.


                                   460  Özgür Kızıldemir, Emrah Öztürk, Mehmet Sarıışık, “Türk Mutfak Kültürünün Tarihsel Gelişiminde Yaşanan Değişimler”,
                                   Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2014, C. 14, Y. 14, S. 3, s. 193.






          350     TARİHÎ VE K ÜLT ÜRE L MİR ASIY L A   K O CAAL İ
   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357