Page 357 - Tarihi ve Kültürel Mirasıyla Kocaali E-Kitap
P. 357

Fatma Çiftçi, Fındıklı Cevizli Mısır Ekmeği’nin yakın za-  İncilli, Karasu Köyü, Kuyumculu, Bolazar, Lâhna, Kocaali ve
                  manlara kadar Kocaali, Kuyumculu, Karasu Köyü ve İncil-  Melen Manavları bu geleneği halen sürdürmektedirler.
                  li’de bilindiğini ve yapıldığını söyledi.
                                                                       Malzemeler: 2 kilo un, 2 tane yumurta, 2 kaşık sirke, yarım
                  Malzemeler: 4 su bardağı mısır unu, 2 çay bardağı süt, 1 çay   kilo şeker, 50 gram maya, 2 su bardağı süt, su (Hamuru yo-
                  bardağı zeytinyağı, 2 çay bardağı ılık su, 2 yemek kaşığı toz   ğururken ele yapışmayacak şekilde kıvamına göre su eklene-
                  şeker, bir yemek kaşığı karbonat, 2 yemek kaşığı tereyağı,   cek), yarım çay kaşığı tuz, yarım su bardağı zeytinyağı, top-
                  yarım su bardağı çekilmiş ceviz, yarım su bardağı çekilmiş   rak fırın.
                  fındık, yarım su bardağı keş/minci, 1 adet kuru soğan, 1 çay
                  kaşığı karabiber.                                    Yapılışı: Süt, sirke, maya, su, tuz, zeytinyağı, yumurta, şeker
                                                                       bir kaba konulup karıştırılır. Ardından 2 kilo un azar azar
                  Yapılışı: Mısır ununa karbonat, süt, zeytinyağı, su, toz şeker,   karışıma eklenir. Katılaşıncaya kadar yoğrulur ve hamur elde
                  tereyağı karıştırılarak yoğurulur ve hamur haline getirilir.  edilir. Kabarması için 2-3 saat dinlenmeye bırakılır. Hazır
                                                                       hale gelen hamur, bir el avucu kadar koparılarak simit şekli
                  Fındıklar kavrulur, cevizleri kavurmaya gerek yoktur. Her   verilir. Normal su veya pekmezli suda kaynatılır ve ardından
                  ikisi de dibek taşında ezilerek kırıntı haline getirilir. İçine   geleneksel toprak fırına verilir. Kızarıncaya kadar pişirilir. Su
                  keş/minci konur. İnce ince kesilen soğanlar yağda biraz kı-  buharında buğulanarak servis edilir.
                  zartıldıktan  sonra içine karabiber  ekelenir  ve bu  karışıma
                  eklenir.                                             Patlıcan İnciri Reçeli

                  Hamur tepsinin içine ince şekilde döşenir. Karışım, hamu-  İncir, ilk çağlardan itibaren Anadolu’da yetiştirilmeye başla-
                  run üzerine serpilir. Hemen üstüne ince şekilde yeniden ha-  nan, kültürü yapılan bir bitkidir. Yazılı belgelere göre, Ana-
                  mur döşenir. Ardından yeniden fındıklı cevizli karışım ekle-  dolu’da kurulan ilk devlet olan Hititler (M.Ö 2000-1200)
                  nir. Üzeri tekrardan ince hamurla kaplanır. Geleneksel fırına   zamanında dahi yetiştirilen ürünlerin başında gelmektedir.
                  sürülür. 70-80 dakika piştikten sonra servis edilir.
                                                                       İncir, insanoğlu tarafından daima kutsal bir meyve olarak ka-
                  Şeker (Manav) Simidi                                 bul edilmiştir. Hz. Adem ile Hz. Havva’nın cennette yedik-

                                                                       leri yasak meyvenin incir olduğu, yaprağıyla da örtündükleri
                  Kocaali’nin yerli halkı olan Türklere, bölgeye sonradan gö-  kabul edilir. Yunan ve Roma mitolojisinde de incir kutsal
                  çenler tarafından  “Manav” adını verilmiştir. Birçok yerde   meyve olarak kabul edilir.
                  Manavlara Türk denir. Manavların yemek kültürü geniştir.
                  Keşkek en meşhur yemeklerindendir. Manav Simidi, Pat-  İncir, birçok uygarlıkta olduğu gibi İslam medeniyetinde de
                  lıcan İnciri Reçeli, Şeker Kamışı Pekmezi, Fındıklı-Cevizli   kutsal sayılmıştır. Kurân-ı Kerim’de  “Cennet meyvesi” ola-
                  Mısır Ekmeği, Fındıklı-Cevizli Manav Acıkası ve Enişte Fın-  rak zikredilmekle birlikte Allah’ın üzerine yemin ettiği bir
                  dığı Kocaali Manavlarının geleneksel yemeklerindendir.  meyvedir. Bilgeliği, zenginliği, bolluk ve bereketi simgeleyen
                                                                       incir, minyatürden mezar taşlarına kadar pek çok alanda res-
                  Manav Simidi, yokluk yıllarının kuru pastasıdır. Yemekten   medilmiştir.
                  sonra çayla ikram edilen bu simit, daha çok düğün, bayram
                  gibi özel günlerde yapılır. Genellikle mahalledeki kadınlar   Anadolu insanı, “İncir ağacından düşen yaşamaz” şeklinde
                  toplanarak hep birlikte yaparlar. Simitler, geleneksel toprak   bir inanışa sahiptir. İncir ağacının kesilmesinin uğursuzluk
                  fırınlarda pişirilir. Piştikten sonra sertleşen simitler, su buha-  getirdiği söylenir. Evi barkı dağıtmak, yok etmek gibi anlam-
                  rında buğulanarak yumuşatılır ve o şekilde servis edilir.   ları da vardır.






                                                                                                 GE Ç M İ Ş T EN   G ÜNÜ M ÜZE  355
   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362