Page 357 - Tarihi ve Kültürel Mirasıyla Kocaali E-Kitap
P. 357
Fatma Çiftçi, Fındıklı Cevizli Mısır Ekmeği’nin yakın za- İncilli, Karasu Köyü, Kuyumculu, Bolazar, Lâhna, Kocaali ve
manlara kadar Kocaali, Kuyumculu, Karasu Köyü ve İncil- Melen Manavları bu geleneği halen sürdürmektedirler.
li’de bilindiğini ve yapıldığını söyledi.
Malzemeler: 2 kilo un, 2 tane yumurta, 2 kaşık sirke, yarım
Malzemeler: 4 su bardağı mısır unu, 2 çay bardağı süt, 1 çay kilo şeker, 50 gram maya, 2 su bardağı süt, su (Hamuru yo-
bardağı zeytinyağı, 2 çay bardağı ılık su, 2 yemek kaşığı toz ğururken ele yapışmayacak şekilde kıvamına göre su eklene-
şeker, bir yemek kaşığı karbonat, 2 yemek kaşığı tereyağı, cek), yarım çay kaşığı tuz, yarım su bardağı zeytinyağı, top-
yarım su bardağı çekilmiş ceviz, yarım su bardağı çekilmiş rak fırın.
fındık, yarım su bardağı keş/minci, 1 adet kuru soğan, 1 çay
kaşığı karabiber. Yapılışı: Süt, sirke, maya, su, tuz, zeytinyağı, yumurta, şeker
bir kaba konulup karıştırılır. Ardından 2 kilo un azar azar
Yapılışı: Mısır ununa karbonat, süt, zeytinyağı, su, toz şeker, karışıma eklenir. Katılaşıncaya kadar yoğrulur ve hamur elde
tereyağı karıştırılarak yoğurulur ve hamur haline getirilir. edilir. Kabarması için 2-3 saat dinlenmeye bırakılır. Hazır
hale gelen hamur, bir el avucu kadar koparılarak simit şekli
Fındıklar kavrulur, cevizleri kavurmaya gerek yoktur. Her verilir. Normal su veya pekmezli suda kaynatılır ve ardından
ikisi de dibek taşında ezilerek kırıntı haline getirilir. İçine geleneksel toprak fırına verilir. Kızarıncaya kadar pişirilir. Su
keş/minci konur. İnce ince kesilen soğanlar yağda biraz kı- buharında buğulanarak servis edilir.
zartıldıktan sonra içine karabiber ekelenir ve bu karışıma
eklenir. Patlıcan İnciri Reçeli
Hamur tepsinin içine ince şekilde döşenir. Karışım, hamu- İncir, ilk çağlardan itibaren Anadolu’da yetiştirilmeye başla-
run üzerine serpilir. Hemen üstüne ince şekilde yeniden ha- nan, kültürü yapılan bir bitkidir. Yazılı belgelere göre, Ana-
mur döşenir. Ardından yeniden fındıklı cevizli karışım ekle- dolu’da kurulan ilk devlet olan Hititler (M.Ö 2000-1200)
nir. Üzeri tekrardan ince hamurla kaplanır. Geleneksel fırına zamanında dahi yetiştirilen ürünlerin başında gelmektedir.
sürülür. 70-80 dakika piştikten sonra servis edilir.
İncir, insanoğlu tarafından daima kutsal bir meyve olarak ka-
Şeker (Manav) Simidi bul edilmiştir. Hz. Adem ile Hz. Havva’nın cennette yedik-
leri yasak meyvenin incir olduğu, yaprağıyla da örtündükleri
Kocaali’nin yerli halkı olan Türklere, bölgeye sonradan gö- kabul edilir. Yunan ve Roma mitolojisinde de incir kutsal
çenler tarafından “Manav” adını verilmiştir. Birçok yerde meyve olarak kabul edilir.
Manavlara Türk denir. Manavların yemek kültürü geniştir.
Keşkek en meşhur yemeklerindendir. Manav Simidi, Pat- İncir, birçok uygarlıkta olduğu gibi İslam medeniyetinde de
lıcan İnciri Reçeli, Şeker Kamışı Pekmezi, Fındıklı-Cevizli kutsal sayılmıştır. Kurân-ı Kerim’de “Cennet meyvesi” ola-
Mısır Ekmeği, Fındıklı-Cevizli Manav Acıkası ve Enişte Fın- rak zikredilmekle birlikte Allah’ın üzerine yemin ettiği bir
dığı Kocaali Manavlarının geleneksel yemeklerindendir. meyvedir. Bilgeliği, zenginliği, bolluk ve bereketi simgeleyen
incir, minyatürden mezar taşlarına kadar pek çok alanda res-
Manav Simidi, yokluk yıllarının kuru pastasıdır. Yemekten medilmiştir.
sonra çayla ikram edilen bu simit, daha çok düğün, bayram
gibi özel günlerde yapılır. Genellikle mahalledeki kadınlar Anadolu insanı, “İncir ağacından düşen yaşamaz” şeklinde
toplanarak hep birlikte yaparlar. Simitler, geleneksel toprak bir inanışa sahiptir. İncir ağacının kesilmesinin uğursuzluk
fırınlarda pişirilir. Piştikten sonra sertleşen simitler, su buha- getirdiği söylenir. Evi barkı dağıtmak, yok etmek gibi anlam-
rında buğulanarak yumuşatılır ve o şekilde servis edilir. ları da vardır.
GE Ç M İ Ş T EN G ÜNÜ M ÜZE 355